Снимка: Pixabay

Нужна е сериозна държавна политика, която да не е насочена към административно определяне на заплатите, а към подкрепяне на икономическия растеж. За да имаме доходи, равни на европейските, трябва да удвоим темпа си на икономически растеж. За да постигнем доста по-високи заплати е нужно да бъде проведена сериозна реформа в образователната система.

От години се говори много като общи приказки, но нищо не се прави, за да подобрим резултатите си и да има кой да работи със съвременни технологии и да се подобри структурата на икономиката. Това каза доц. д-р Щерьо Ножаров - главен секретар на УНСС по бюджет и финанси и икономически съветник в БСК, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова. Гостът коментира последните данни, изнесени от Евростат. 

"Ако имаме 4% темп на икономически растеж, а не 2%, веднага можем да изравним минималната работна заплата с тази на повечето държави в ЕС. А според проучване на Евростат 60% от държавите в ЕС получават МРЗ до 1000 евро. Няма проблем ние да достигнем тези нива, ако правим икономически растеж 4% и нагоре. Въпросът е защо те не се случват и защо съседна Румъния е близо до тези темпове, а ние не можем, при една и съща инфлация и едни и същи екзогенни фактори, които ни влияят".

Темата със заплатите и доходите е свързана с темата за икономическия растеж и ускорено подобряване на конвергенцията на икономиката, подчерта Ножаров.

"Анализът, който бе направен от Евростат, бе изкривено представен от българските медии, тъй като те представят само една цифра - моментното състояние на минималната работна заплата. Но този анализ е за 10-годишен период - тоест, 2014 - 2024 година и наистина България е една от трите държави в ЕС, в които минималната работна заплата расте с най-бърз темп".

В еврозоната минималната работна заплата расте с около средно 3%, докато тук тя расте с 10,9% за 10-годишния период, добави гостът. "Тези темпове са важни, защото е важна и производителността на труда. Защото БВП на България, дори и да вземем Паритета на покупателната способност, който показател според някои икономисти е по-справедлив показател, е 64% от средното за ЕС. На Румъния - 80% от средното за ЕС. На Хърватска - също. Няма как ние да имаме същите минимални работни заплати, като произвеждаме доста по-малко от тях".

"Българската производителност на труда е 9 пъти по-ниска от тази в Ирландия, например и 58% от средната за ЕС. Тоест, ако приемем средно, че производителността на труда расте средно с 2%, а минималната работна заплата административно нараства с темпове от 11% през последните 10 години, това води до проблеми с конкурентоспособността на икономиката".

Цялата статия може да четете на Bloomberg TV Bulgaria.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase