Снимка БГНЕС

Министерството на образованието и науката (МОН) предоставя на 426 училища средства за нови класни стаи и кабинети по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество, както и за целодневна организация на учебния ден.

Парите се отпускат по Национална програма "Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда", съобщиха от МОН. Финансиране се осигурява и за 15 центъра за специална образователна подкрепа. Бюджетът за настоящия модул на програмата тази година е в размер от над 7 млн. лв.

Със средствата училищата ще могат през следващата учебна година да оборудват учебни кабинети, в които учениците се обучават за придобиване на ключови компетентности по български език и литература, история и цивилизации, философия, чужди езици, география и икономика и технологии и предприемачество. Също така ще бъдат обновени стаи за занимания по интереси за целодневна организация на учебния ден, библиотеки и кътове за четене.

С отпуснатите средства училищата могат да закупуват и учебна литература за изучаване на чужди езици, художествена литература, сборници и речници, стенни карти, табла и атласи, портрети на революционери и писатели и др. Кабинетите се обзавеждат съобразно изучавания учебен предмет, включително с тематични ученически маси и фототапети, с цел да се създаде приятна и стимулираща ученето обстановка.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase