Преди броени дни едни от най-добрите български гимназистки по информатика се завърнаха в България с цели 3 медала и почетна грамота от Европейската олимпиада по информатика за момичета (EGOI 2024), проведена в Нидерландия. Родните ни състезателки премериха знания със 190 участнички от над 50 държави и се отличиха със своите завидни умения, решителност и задълбочена подготовка.

Най-впечатляващото постижение беше на Симона Христова (10 клас, ППМГ Шумен, Школа А&Б), която завоюва първия златен медал за България от EGOI и се класира на почетното 5-то място в Европа. Сребърните отличия тази година спечелиха Нора Паскалева (11 клас, АК, Школа „Олимпийци“) и Нермин Идириз (10 клас, ППМГ, Шумен, Школа А&Б), а Рени Паскалева (11клас, ПЧМГ) получи почетна грамота за достойното си представяне.

Този невероятен успех е резултат от много труд, усилия, постоянство и подкрепа от ръководителите Пламенка Христова (РУ „Ангел Кънчев“) и Румен Михов (ФМИ – СУ), които интензивно окуражават и наставляват младите гимназистки по пътя към върха. Ключово значение за техните постижения има и финансовата подкрепа от компании като Vivacom, която за трета година застана зад олимпийците и дари 30 000 лв. на Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Към момента общата дарена сума от телекома е 140 000 лв., с която се обезпечават пътуването и подготовката на младите таланти за участието им в международни състезания и олимпиади.

Преди обаче да достигнат този така желан етап от тяхното олимпийско пътешествие, младите таланти преминават през дълъг и вдъхновяващ процес на развитие и усъвършенстване. Той започва от ранна детска възраст с проявата на любопитство и продължава с появата на вдъхновяващи учители, ментори и професионалисти, които всячески им помагат да придобият нови знания и умения и се превръщат в техен верен спътник към върха.

След това учениците се изправят пред поредното предизвикателство – да заслужат мястото си в националните отбори по природни науки. За да влязат в тях, те участват активно в националните кръгове на олимпиадите, включват се в разширения национален отбор и преминават през интензивен подбор и финални тестове. Накрая те достигат мечтания успех с участието си в международните олимпиади и състезания.

А сега, когато медалистите от Европейската олимпиада по информатика за момичета за 2024 г. са вече ясни, е време да отправим поглед към следващото предизвикателство – Международната олимпиада по информатика, на която очакваме националният ни отбор отново да се представи блестящо.