Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Училищата са изправени пред липса на учители, които да преподават по ключови специалности - физика и математика са едни от тях. За този проблем сподели и Диян Стаматов, директор на столичното 119-то училище.

“Преди няколко дни пуснах обява за учител по Физическо възпитание и там се оказа, че има 80 заявления за една позиция, което означава, че има изключително голямо предлагане на тази специалност за поредна година", каза директорът.

По думите му - един от основните проблеми е нерегулирания пазар на академичното ни образование. Определено се наблюдава дисбаланс, а държавата през последните години не се намесва в решаването на проблема.

"Това, което трябва да се промени, е дефицитните дисциплини, където има под един кандидат на училище, да бъде направено така, че тези специалности да бъдат безплатни, след това да имат много по-високи стипендии за студентите, които ги изучават", добави Стаматов за Bulgaria ON AIR.

По думите му другото, което трябва да се направи, е студентите, които ги изучават, да имат бърз и лесен достъп до различни европейски програми.

"Единственият кандидат, който се отзова на обявата за учител по математика, е учител на 63 години, което показва, че хората, които са от по-старото поколение, силно дисциплинирани и силно организирани, в трудни ситуации продължават да се отзовават и да реализират това, което могат със сили и енергия. В същото време във ВУЗ-овете не влизат желаещи за изучаване на учител по математика и физика", подчерта директорът.

Директорът сподели, че идеята да се изучава религия в училище определено не е нова. Започнала е да се лансира още пред 2013 година. Според него не би трябвало да има проблем да се намерят учители, които да преподават по този предмет.

“По-скоро интересът от страна на родителите няма да покаже устойчивост. Задължителният формат няма как да се приложи според настоящия национален консенсус по отношение на религиозното образование", каза още Стаматов.

За националното външно оценяване, Стаматов е на мнение, че форматът е консервативен. Създаден е през 200о-та година.

Гостът добави, че форматът, по който се извършва националното външно оценяване, не е променян през последните години.

"Живеем във времена, където и дигитализацията може да се приложи, и по-малко стрес при организацията", коментира още Диян Стаматов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 2 месеца

В ай ти сектора няма математика, просто елементарна логика и малко лингвистични знания. Всички програмисти могат лесно да бъдат заменени от изкуствен интелект, така че изучаването на повечето специалности става безпредметно.

17

Незнайка

преди 2 месеца

Странно не можах с години да си намеря работа като учител въпреки че имам такава квалификация...

16

Елементарно Уотсън

преди 2 месеца

Само един кандидат е имало защото конкурса е бил уреден за да спечели 63 годишния връзкар. Декласирали са младите защото дядото е нямал шанс срещу тях.

fallback