Снимка БГНЕС, архив

Около 10% от учителите в България са работещи пенсионери или в пенсионна възраст. Това показват официалните данни от министерството на образованието и науката.

Според Гицка Харизанова, която е председател на регионалния синдикат "Образование" към КТ"Подкрепа" в Русе, това означава, че увеличаването на възнагражденията само по себе си не може да задържи младите учители в системата на образование, за да спре тенденцията на застаряване на учителската професия, предаде БГНЕС.

По думите й, по-високите заплати примамвали немалко хора към образованието, но поради липса на качества бързо се отказвали от учителството. Освен това, имало много фактори, заради които младите учители не се задържали в системата, като едно от нещата е бумащината и изпълнението на несвойствени задачи.

Гицка Харизанова е категорична, че качествено образование може да се постигне само с качествени учители, но за да стане това, осигуряването на по-високи възнаграждения вече не е достатъчно. Според синдикалистите, младите кадри няма да остават в системата, докато учителят не получи инструментите за дисциплина в клас и свобода в своята работа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase