Зрелостниците вече ще могат да се явяват на поправка на матурите след 12 клас, ако не са доволни от оценките си. Това реши на свое заседание Народното събрание, а идеята дойде от омбудсмана Диана Ковачева.

В мотивите си депутатите посочват, че решението дава по-големи възможности на учениците в по-нататъшното им развитие

Министърът на образованието Галин Цоков разясни, че основното предназначение на промяната в закона е възможността учениците да покажат повторно по-добри знания и да кандидатстват с по-високата оценка във висшите училища.

"Това е изпит, който могат зрелостници и вече издържали матурите да положат, за да повишат своята оценка и с нея да кандидатстват във висше училище", обясни Цоков.

С промените в закона учениците ще могат да се явят на поправка по желание само веднъж и не по-късно от една година от датата на полагане на първия изпит.

"Това е доста добра мярка. Предполагам, че от нея ще се възползват сравнително малка група от завършили дванайсетокласници. Хубаво е, че се прави в рамките на една календарна година след завършване на средното им образование", коментира директорът на 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов" Диян Стаматов.

След повторното явяване на матурата, ще се взима по-високата оценка от положения изпит.

Вижте повече в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase