Снимка: БГНЕС

Окръжна прокуратура - Благоевград се самосезирала по повод разпространена в медиите информация относно корупционни практики в Правно-историческия факултет на Югозападния университет "Неофит Рилски", съобщиха от държавното обвинение.

По случая е образувана преписка и е възложена проверка на сектор "Противодействие на икономическата престъпност" в ОД на МВР гр. Благоевград за установяване наличие на данни за извършено престъпление от общ характер.

Наблюдаващият прокурор е дал подробни указания, касаещи проверката на информацията, съдържаща се в публикациите. Тя включва снемане на обяснения както от депозиралия сигнал до Министерството на образованието и науката относно неправомерната дейност, така и от други лица, запознати със случая и тези, сочени като участници.

В хода на проверката се установяват лица, отговарящи за документооборота при провеждането на изпитите, нанасянето на оценките в протоколите и предаването им на съответния служител. Наред с това се установяват и служители, носещи отговорност за главните книги на магистърските програми в Правно-историческия факултет, като следва да бъдат приложени и относими към случая документи. Извършват се графически справки на подпис и почерк.

Наблюдаващият преписката прокурор е дал детайлни указания за проверка на данни, касаещи лица, получили дипломи без полагане на изпити, като проверката ще приключи до 20 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase