Снимка БГНЕС, архив

МОН предложи прамени в начина на извиняване на отсъствията, който обаче създаде конфликт между родители и учители. Какъв е той и как може да се избегне, Dnes.bg попита директора на 119-то СУ Диян Стаматов.

-    МОН предложи 15 дни отсъствия, извинени от родителите, като компенсация за медицинските бележки. Как гледат директорите на това?

Това е повод за конфронтация между директори и родители. На практика по този начин се решава един здравен проблем, към който училището няма отношение. За значителна част от родителите това е една допълнителна ваканция.

МОН в желанието си да либерализира един чисто здравен казус, с безсилието на родната здравна система, вкарва идея, която предвещава нови образователни недостатъци.

Много симпатичното предложение, каквото е 15 дни отсъствия, без никакви условия, биха довели до нови усложнения в училищата.

С това предложение държавата прехвърля в ръцете на родителите редица отговорности, които до сега бяха споделени с училището. Ако това се направи, трябва да бъде регламентирано в кои ситуации се извиняват отсъствия, и те да бъдат разделени примерно по равно за първия и втория срок, освен ако в семейството не е възникнала необичайна ситуация.

-    Ако не се случи това, е възможно извиняване на отсъствия с амбулаторни листове...

Това не бива да се случва, но казусът е здравен. Не би трябвало информация за здравното състояние на децата да бъде качвана електронно, така че достъп да имат всички. Това обаче би трябвало да бъде решение на здравните власти и да не се прехвърля като решение на директорите и на МОН. Решението за това трябва да бъде на здравното министерство, не по симпатичен начин да се решават проблеми, които не са образователни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase