Снимка БГНЕС
fallback

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

148

Анонимен

преди 3 месеца

До Анонимен И кои са тези малцинства?? При положение ч президентът е от малцинство да нападаш малцинствата е малко страшничко... само се чудя наистина кои малцинства имаш в предвид.

147

Анонимен

преди 3 месеца

До Жълто знаме Ами виж че предимно гербаджиите назначават орди от хора. Също и хората на Слаби. Благоевград приюти половината град в Общината по негово време. ПП/ДБ също имат голяма администрация, но определено по-малко от на ГРОБ ООД.

146

Жълто знаме

преди 3 месеца

Висшото вече на практика е безплатно бе умник. Евтино е та чак смешно и младите пак бягат или учат частно. Нали го плащаме с данъците си? Какво означава безплатно? Нали тия 140 милиона от някъде трябва да ги откраднете сега? Държавата пари не прави. Само ги взема от хората, за да ги "преразпределя". Понякога за полезни неща. Понякога, за да субсидира цели индустрии, които да ползва като като критична маса по време на избори и протести. Понякога, за да си купува гласоподаватели.

fallback