Снимка БГНЕС

Промените в конституцията, които бяха приети през декември, обявиха образованието за национална ценност и всички трябва да съблюдаваме развитието на тази ценност. Тази промяна е израз на това - така образователният министър проф. Галин Цоков коментира по БНТ идеята, която ще стане факт от втория семестър тази година - безплатно образование за студентите, които са държавна поръчка.

"В последните години намаляват студентите, една от причините е демографската. След 4-5 години те ще намалеят още повече и трябва да се даде възможност на учениците, които искат, да продължат образованието си", обясни той.

Министърът уточни, че обсъждането на идеята било в Министерския съвет. 150 млн. лева била сумата, с която ще се покрият таксите. Процесът на обсъждане продължил поне месец. "Не е импровизация, а анализ на ситуацията", категоричен е проф. Цоков.

Последните рейтингови проучвания показали, че младежите, завършили у нас своето висше образование, били по-малко склонни да заминат в чужбина. Според него само с един инструмент нямало как да се повиши качеството на висшето образование.

На въпрос каква е гаранцията за качество, Цоков обясни, че от няколко години университетите се финансират основно в резултат на качеството. Над 70% от средствата отивали за качество. Нямало свободни места в университетите, но мярката не била направена, за да се спаси висшето образование, а децата, които завършват в България, да останат в България.  

Попитан защо се предлага балообразуващата оценка от матурата по български език да отпадне за медицинските университети Цоков обясни, че не била тяхна идея. Това щяло да влезе в сила след две години и щял да се изработи единен конспект за медицинските университети, който да включи и подготовката по профили след 10 клас. Министърът се изненадал, че било предложено отпадане на матурата, били отворени за разговори със здравното министерство. За тази година нямало да важи промяната в наредбата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase