Снимка БГНЕС, архив

Българският лекарски съюз не е информиран и не е водил разговори със Здравното министерство за промени, свързани с медицинските бележки за учениците. Това се казва в официална позиция от Съюза.

Оттам заявяват, че за пореден път лекарите се информират от медиите за подготвяни промени в сектора.

„И в този случай, ръководството на министерството, в лицето на министъра - проф. Христо Хинков, ни уведоми от телевизионния екран, че се планира медицинските бележки, с които в момента се извиняват отсъствията на учениците, да отпаднат. Нещо повече - заяви, че БЛС е изразил принципната си подкрепа по готвената промяна, което не отговаря на истината. Разговори между Съсловната организация и Министерство на здравеопазването по тази тема не са водени и Български лекарски съюз не е давал принципното си съгласие”, заявяват от БЛС.

"Беше съобщена информация, че амбулаторен лист ще замества извинителната бележка, което е пълен абсурд. Нека, както е навсякъде по Европа, извиненията и отсъствията от училище на децата да могат да стават чрез родителите. Лекарите лекуват, преглеждат, профилактират. Отсъствията да ги извиняват лекарите, чрез тези бележки - определено не сме съгласни", бе категоричен зам.-председателят на управителния съвет на БЛС, д-р Николай Брънзалов, съобщава Нова тв.

Според съюза подобна промяна ще повдигне няколко въпроса. „Каква част от „чувствителната“ информация за здравословното състояние на ученика, съдържаща се в амбулаторния лист, ще постъпва в училище и кой ще има достъп до нея? С каква промяна в нормативната уредба ще се въведе тази новост? В какви срокове се планира да се въведе промяната? Какво се случва с отсъствията на децата, лекувани в болниците? Какво се случва с отсъствията на преглеждани в специализираната извънболнична помощ деца? Как ще се упражнява контролът? И не на последно място да очакваме ли скоро да отпаднат болничните листове?”, питат от БЛС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase