Снимка БГНЕС

Специалистите от Националната мобилна група за психологическа подкрепа на МОН ще консултират учители и директори на училища и детски градини как да постъпват в случаи с деца в риск, риск от насилие или в кризисни ситуации, съобщава съобщи пресцентърът на министерството.

По инициатива на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков е създадена организация във всеки от шестте центъра за психологическа подкрепа към МОН, които работят в страната – в София-град, Велико Търново, Пловдив, Стара Загора, Варна и Бургас, да се приемат сигнали и да се обсъждат конкретни случаи от българските училища.

Целта на тази мярка е да се подпомогнат учителите да защитят деца в риск като подават своевременно сигнали, за да се окаже необходимата подкрепа. Заедно с това те ще могат да обсъждат текущи ситуации и помощ за намиране на най-верните решения в тях. Ще се оказва и методическа подкрепа за разпознаване на белези от психологическо или физическо насилие сред учениците.

До това решение се стига след няколко случая в страната, при които учители споделят, че се чувстват оставени сами в кризисни ситуации. Очаква се мярката да бъде от голяма подкрепа за по-малки и отдалечени училища, в които няма постоянно назначени психолози.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase