Снимка БГНЕС

Бележката за извиняване на отсъствията от училище на ученик може да бъде от безпхлатна до 57 лева.  Това става ясно от интервю по БНР с д-р Георги Миндов от Софийската лекарска колегия. Разликата се опулачава от факта, че всяка болница е търговско дружество, което само определя тарифата си.

Пред БНР Мая Цанева, която е майка на ученик, разказа, че преди седмица ѝ се е наложило да заведе детето си на преглед при личния лекар и съответно да получи електронна бележка за училище. За бележката и вписването ѝ в здравното досие на детето е платила 6 лв. Според нея за родители в затруднено финансово положение това би било преграда да заведат детето си на лекар.

„Целта на издаването на електронните бележки и вписването им в този регистър, който е национален, би трябвало да бъде да се намалят разходите както за държавата, така и за лекарите, така и за нас родителите“, каза Цанева.
Тя подкрепя и предложеното увеличение до 15 учебни дни на отсъствията по домашни причини.

Според д-р Георги Миндов решението е – ако състоянието на детето не е тежко, отсъствията за първите няколко дни – за едно подкашляне или леко неразположение, да се извиняват с бележка от родител. Сега заради едно ненужно посещение и чакане по кабинетите за заветната бележка, родителят трябва да загуби цял ден, да не ходи на работа, подчерта той. Лекарят е категоричен, че тези посещения, които са чисто административни, трябва да се намалят.
„Зад всяка електронна бележка, зад всеки болничен лист, зад всеки документ, който се издава в кабинета, трябва да има регистриран преглед – не по телефона – това не се допуска нито от НЗОК, нито от МЗ. Трябва да има физически преглед и след това последващи документи. Това е главният проблем. Много от родителите мислят, че електронното е дистанционно“, коментира д-р Миндов.

Диапазонът на цената за извинителна медицинска бележка е от напълно безплатно до 57 лв. Той уточни, че цената от 57 лв. е официално регистрирана, за която се дава документ и тя е в София. Той отбеляза, че всяко лечебно заведение може да формира цена: „Нямаме право на единна цена. Ние сме търговски дружества и всяка цена, спусната отнякъде, се води картелно споразумение и веднага ще бъде осъдена институцията, която го е издала“, каза -д-р Миндов.

„По силата на Наредбата за приобщаващото образование е написано, че общопрактикуващият лекар или друг лекар може да издаде такава бележка – да освободи детето по здравословни причини. Това е вменено в наредба на образователното министерство. То изисква от родителите, а родителите от нас. Само че ние сме търговски дружества. Аз не мога да работя като търговско дружество, ако някое министерство, с което нямам договор, съответно да изпълнявам и на някое министерство – кой каквото се присети да даваме и изпълняваме. Няма как да стане“, коментира д-р Миндов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase