Снимка: Bulgaria ON AIR

Ръководството на Националното представителство на Студентските съвети настоява за законови промени за преминаване на студентските общежития от промишлени към битови потребители.

"В бюджета няма заложени пари за компенсации, докато за църквите и детските градини вече се правят постъпки да преминат към битови потребители. Студентите използват общежитието, за да се обучават. 500 лв. ток за една стая на студентско общежитие е много. Има студенти, чиито родители нямат възможност да отидат на квартира", коментира председателят на Националното представителство на Студентските съвети Даниел Парушев в студиото на "България сутрин".

Той даде пример с Медицинския университет - Варна, който е сключил договор с доставчика на електроенергия да плаща 150 лв. на мегаватчас, а не 250 лв.

Вече се водят разговори с лидерите на парламентарно представените партии за промени в Закона за енергетиката.

"Студентите трябва да заплащат битов ток, както плащат всички, които заплащат като живеят на квартира, там няма никакво производство. МОН са наш партньор, заедно с него и Комисията по енергетика вече сме провели няколко разговора с депутати и те ни уверяват, че трябва много бързо да се действа, тъй като вече се готви манастири и църкви да минат към битови потребители", допълни Парушев пред Bulgaria ON AIR.

По думите му студентите ще усетят високите сметки още този месец. 50 000 живеят на общежития в страната, подчерта гостът.

"Те няма да следят свободния пазар кога да си включат духалката. Някъде университетите се натоварват с тази финансова тежест - въвели фиксирана такса 100 лв., примерно, в нея влиза и токът. Въведе се практиката за всяка една стая да има отделен електромер и това се отрази на сметките", каза Парушев.

Председателят на Националното представителство на Студентските съвети уточни, че законово проблемът може да бъде решен до месец. Той посочи също, че през лятото няма такива проблем, тъй като в общежитията няма климатици.

От думите му стана ясно още, че през следващите 2 г. ще бъдат дадени 200 млн. лв. за ремонт на студентски общежития. И да се прекрати практиката прозорци да се "ремонтират" с тиксо и найлонови торбички да изпълняват тази функция.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase