Снимка: БГНЕС

Министерството на културата обяви конкурс за директор на Класическата гимназия. През последните 10 години начело на училището е Мариела Папазова, а периодично има сигнали за нередности и проверки от страна на МК.
До месец кандидатите да оглавят Националната гимназия за древни езици и култура "Свети Константин Кирил Философ", която е със статут на лицей към Софийския университет, трябва да представят в Министерството на културата описаните в сайта на ведомството документи, както и концепция за развитието на гимназията в следващите 4 години. В последните няколко месеца училището беше обект на проверки от Министерството на културата, а резултатите не са оповестени.

Причината - сигнали от сдружение "Бъдеще за НГДК", обединяващо родители, възпитаници и бивши преподаватели на гимназията, че над 40 учители и непедагогически персонал са подали заявления за напускане.

"В училището до голяма степен са оставени хора, които са подкрепящи, така наречената власт, и съответно имащи нейното протекция и комфортно съществуване", заяви Марта Методиева, бивш дългогодишен преподавател по латински в класическата гимназия, пред БНР.

Преди месец ръководството на училището беше на среща в Министерството на културата заради честите сигнали и проверки, които се назначават, а академичният съвет на Софийския университет излезе в края на декември с декларация, в която се осъждат "опитите за груба намеса в работата на гимназията".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase