Снимка БГНЕС
fallback

С практически задачи и конкретни казуси за управление на училището ще трябва да се борят кандидатите за нови директори. За изпита им министерството на образованието ще генерира казусите в самия ден - така, както се теглят темите за матурите на учениците.

За да се избегне субективизъм, препитването на кандидат-директорите ще бъде  заснемано, ще се прави и аудиозапис, пише "24 часа".

Това са новите правила, по които ще бъдат избрани над 600 директори. Процесът тръгва от Нова година, след като жалба на кандидатка срещу старата наредба по провеждането на конкурсите го блокира от юли 2022 г.

ВАС в крайна сметка не уважи мотивите ѝ, но и много директори протестираха срещу част от критериите и правилата бяха променени. Те излязоха в “Държавен вестник” преди две седмици и от януари поетапно трябва да се обявят конкурсите за смяна на директорите в 25% от училищата у нас (общо са около 2400).

Просветният министър Галин Цоков събра преди дни началниците на регионалните управления на образованието по организацията им за инстурктаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 4 месеца

Както и да ги изпитват и препитват, все тая - веднъж назначени са назначени доживот. По-зле стават и от феодали.

16

от село

преди 4 месеца

Няма да е зле да проверяват и начинаещите учители и тези след тях по длъжност с тест за грамотност .

15

Анонимен

преди 4 месеца

Пародии, хляб и зрелища! Просветната система е брутално неграмотна правно! И се гордее с неграмотността си!

fallback