Снимка БГНЕС, архив

Директорът и учителите в с. Крушовица ще бъдат наказани заради това, че не са подали сигнал навреме и по съответния ред за малтретираното дете, живяло в кокошарник, предаде БНТ.

"Mоето момче учи с нея, бяха заедно в детската градина. Виждах в какво състояние е детето, видимо беше тормозено, имаше синини. В детската градина абсолютно никой не ме отрази, докато нашите учители от училище "Христо Ботев" взеха мерки", заяви жителката на с. Крушовица Десислава Стоянова .

Проверката на социалното министерство и Държавната агенция за закрила на детето са установили, че училището не е подало сигнал до компетентните органи, въпреки че е имало основание.

Проверката е установила пропуски в задължителната документация, която всяка институция, работеща с деца, трябва да води, за насилието в училище. Именно заради това са наложени санкции, актове за нарушение на Закона за закрила на детето на директора на училището, класния ръководител и на учителя по занималня на 7-годишното дете.

Жителите на селото излизат на протест, за да подкрепят училището, защото смятат, че не е справедливо.

Още по темата

"Не сме тук, за да съдим и сочим някого с пръст, а сме в подкрепа на нашите учители, защото те са хората, които спасиха детето", каза организаторът на протеста Виолин Илиев.

"Да, те не са подали жалба директно по канален ред, но са взели мерки. Въпросът е: Къде са другите институции?", коментира Вихра Цанкова.

С детето вече работят психолози. То е посещавано от социални работници всяка седмица в семейството на вуйчото, където е настанено в момента.

Случаят остава под наблюдението на Министерството на труда и социалната политика./БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase