Снимка: Bulgaria ON AIR

Близо 45% от хората не работят това, което са завършили. Това показва проучване, направено от експерта по човешки ресурси Петър Джугански.

"Най-често решението каква специалност да запишем е повлияно от нашето семейство. Много често нашите роднини ни дават грешни съвети. Психологията е една от най-желаните специалности в СУ, а психолози няма и реализацията не е голяма. 44% отбелязаха, че не работят по специалността си, 41% работят по специалността. Много хора са неориентирани, когато завършват гимназия. Записват нещо в университета, за да завършат висше образование", обясни той в студиото на "България сутрин".
По думите му четирите години в университета не са тотална загуба, но не е добре, защото държавата получава кадри, които не се реализират по специалността си.

Джугански добави, че хората постоянно се преквалифицират и това е нужно, тъй като времената се променят. За да остане човек адекватен, трябва да се надгражда като знания и умения. На хора от всякакви специалности им се налага да променят своя профил, отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Експертът по човешки ресурс смята, че не се отделя достатъчно внимание на кариерното развитие в гимназиален етап. А често знанията, които сме придобили в университета, не са особено адекватни за пазара на труда и затова бизнесът сам си обучава кадрите.

"Не откриваме топлата вода с дуалната форма на обучение, проблемът е, че много от професионалните училища са закрити или не са толкова престижни. Проблемът с кадрите е огромен, в абсолютно всички сфери в България няма хора. Хем няма хора, хем заплатите са ниски, хем над 1 млн. наши сънародници работят в чужбина. Трябва да се привлекат обратно българите, които са избягали на Запад. Всички сме се концентрирали в 3-4 града в България. В дълбоката провинция човек почти няма какво да работи", каза още Джугански.

"Нямаме IT специалисти, нямаме доктори, нямаме медицински сестри, нямаме хора, които да работят в хотелиерския и ресторантьорския бизнес. Дори в преработвателните предприятия няма кой да работи", подчерта той.

Петър Джугански изтъкна, че ако в семейството нямаш подходящи примери, може изобщо да не се сетиш, че "това можеш да го работиш".

Гостът допълни, че често хората биват насочвани в грешна посока. Безработицата сред висшистите в България е 2%, но над 50% от висшистите работят работа, за която не се изисква висше образование, стана ясно още от думите на Джугански.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase