Снимка: БГНЕС

Българското общество очаква качествено образование, но това не е релевантно с недофинансирана образователна система. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и българските учители питат дали парите за образование в бюджет 2024, след обилното предизборно говорене, са станали приоритет и дали парите от българския БВП ще нарастват към 6%?

Защото по разчети на Синдиката в сегашния проектобюджет те не достигат и дори 3,9%, като престанем да си играем на въже с европейските пари от „Национален план за възстановяване и устойчивост“.

Дали ще се спази извикването разходите за образование в проектобюджета за 2024 година да не намаляват, както пише в чл. 281 от Закона за предучилищното и училищно образование или за поредна втора година г-н Василев няма да спази училищния закон за сметка на популизма и, захвърляйки на политическото бунище, обещанията за важността на българското образование, пишат в писмо до премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев от Синдиката.

"Вие, уважаеми управляващи, обещавахте всичко преди изборите, но сега е друго време, време за изпълнение на обещанията.

В Европа средствата за образование, които заделят страните, са средно 5.2% от брутния вътрешен продукт. Европейската комисия препоръча страните членки да отделят поне 6% от брутния вътрешен продукт за образование.

Синдикат „Образование“ настоява правителството да отдели 6% от БВП за образование!

За българските деца да има детски градини в големите градове, да няма групи с 34 деца, защото образованието е възпитание, а не социална услуга!

За българските ученици да има училища само с едносменен режим на организация /предвидено в ЗПУО/, с пари за ремонти отвъд 25 лв. за капиталови разходи, с пари за кабинети по науки и изкуства. С пари за помощник учители, които да гарантират добра обща и специална подкрепа за нашите деца!

За младите учители, които според НСИ до 34 години са половината от колегите си на 60+ години. Нека младите учители започват със СБРЗ за страната, за да дойдат и останат в системата. Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ не приема този проект за бюджет!

Парите за образование в проектобюджет 2024 са 8,571 милиарда, но те включват и 720 милиона европейски средства от „Националния план за възстановяване и устойчивост“, ако бъдат включени в този пазарлък. А без тях средствата за просвета възлизат на по-малко от 3,9%. Миналата година парите за образование бяха 4.1% /с европейското финансиране/, а през 2022 – 4,4%.

Вече и децата сякаш запомниха, че учителската заплата е 125 процента от средната брутна работна заплата за страната, с цел привличане на повече млади учители и на специалисти с високо равнище на професионална подготовка и квалификация във всички образователни институции.

Но това е една спорна хипотеза, защото, за да се случи това трябват още 200 милиона. Учителската заплата трябва да бъде увеличена с 15%, за да се изпълни горецитираното политическо обещание 125% над СБРЗ. С парите в проекта, който беше отхвърлен в комисията по образование, се обричат българските учители на 105% над средната, с което нарушавате многоповтаряното обещание за 125%.

За да се изпълни националният колективен трудов договор в сектор „Образование“, който обхваща над 100 000 работещи в системата и е най-големият гарант за социална и политическа хармония в България, ни трябват още 250 милиона лева, при сега заложените 289,9 милиона лева.

Синдикат „Образование“ категорично отхвърля заложената промяна в чл. 94 от Закона за държавния бюджет и въвеждането на ново правило в прерогативите на общинските съвети. Ние не приемаме стъпки към финансова централизация, която доказа своята несъстоятелност до голямата учителска стачка през 2007г. Вместо да вървим към делегирани бюджети в детските градини, Вие, г-да управляващи, си мечтаете за централизирани бюджети и административна диктатура към образователните институции.

Синдикат „Образование“ настоява за 15% увеличение на заплатите на работещите в целия отрасъл „Образование“, а при увеличение по-ниско от 10% незабавно ще започне организация за законови протестни действия.

Уважаеми акд. Денков и г-н Василев, Нека намалим партийното говорене, което забранихме в училище и да се опитаме да не оставяме образователната система приоритетно недофинансирана! За качествено образование е необходимо качествено финансиране!", завършва позицията на Синдикат "Образование".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase