Неизбежно е да включим дигитализацията в учебния процес. Ние работим по стратегическа визия това да стане по най-ефективния начин, така че да можем да измерим добавената стойност на дигитализацията като инструментариум в постигане на образователни резултати, заяви пред Bulgaria ON AIR заместник-министърът на образованието и науката Наталия Митева.

Тя подчерта, че МОН смята за изключително важно, че дигитализацията е просто инструмент, който върви към крайна цел.

"Важно е да вдигнем образователните резултати е на българските ученици както по отношение на дигиталните умения, така и изобщо. Например - даваме си сметка, че едва всеки трети българин на възраст между 16 и 75 години има базови дигитални умения. В следващите години ние можем да интервенираме най-вече с тези, които са млади, за да вдигнем процента. Това не означава, че всички налични устройства и техники се използват за учене. Нашата задача е да вдигнем добавената стойност на технологиите, които се използват в образованието. Това става през учителите. Ако на учениците им е интересно, те научават", уточни заместник-министър Митева.

Зам.-министър Митева напомни, че през последните няколко месеца се обучават над 18 000 учители на дигитални инструменти, които включат и националната платформа "Дигитална раница".

"За последните 5 години през проекта, който е финансиран по ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" са обучени хиляди учители. "Дигиталната раница" прави няколко неща едновременно. Тя е задължителен минимум, платформа, до която всеки да има достъп. Не искаме да правим всичко дигитално. Не искаме и физическите раници да тежат по 12 кг", коментира още гостът.

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase