Снимка БГНЕС

Трябва нова политика на средата, която предлагаме, за да задържим студентите в България. Липсват ни споделените пространства, разбира се по този въпрос се работи, но без промяна във философията на финансиране в областта на капиталовите разходи, няма как това да се случи.

Това заяви новият ректор на Софийския университет проф. д-р Георги Вълчев пред БНТ.

"Студентите са бъдещето на света и на нашата страна. Именно, поради тази причина, ние трябва да направим всичко усилия тези млади хора да получат добро образование. Първото нещо, което ще направим, е да обезпечим нормалната работа на университета. Университетът е сложен тежък организъм, в него кипи непрекъсната дейност и ние трябва да обезпечим административното обслужване на всички тези сложни дейности", каза проф. Вълчев.

По думите му досегашната система на финансиране на университетите в България създават проблеми.

"Навлизаме в трудни времена. Това ще бъде предизвикателство как да се подреди системата наново, как да съхраним целия човешки интелектуален потенциал, който е изграждан с десетилетия. Цялата колегия сме наясно, че това е един нелесен път. Ние искаме да бъдем проактивни, за да допринесем с целия си потенциал за създаване на една такава система, която да осигури успокояване в сферата на висшето образование", уточни ректорът на СУ.

Проф. д-р Георги Вълчев обясни, че в Софийския университет са направени стъпки в това да бъдат подкрепяни студентите, за да могат бързо да наваксат определени дефицити, с които идват от системата на средното образование.

"Въвеждаме тютюторство в тези първи сложни години, за да успеят студентите да преминат успешно прага между средното и висшето образование, така че да не ги загубим като колеги. По-сложният проблем е, че този принцип трябва да бъде променен, от години реформата тръгна в такава посока", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase