Снимка: БГНЕС

Официалният правописен речник на българския език на БАН ще бъде достъпен в онлайн вариант през май догодина. Новата платформа "Берон", която се изготвя по поръчка на МОН, ще съдържа модули за правопис, правоговор и граматика. Тя ще бъде напълно безплатна за потребителите.

Разработени са и допълнителни ресурси и най-честите правописни грешки, които се допускат. Дигиталният речник ще има възможност да се обогатява периодично.

Доц. Татяна Александрова от Секцията за съвременен български език на Института за български език при БАН обясни пред БНР, че в интернет има дефицит на точна и вярна информация за правилата на книжовния език.

„При търсене можем да попаднем на правописни речници, които съдържат грешки или неактуална информация и затова не са надежден източник“, каза доц. Александрова.

По думите й причината за трудното усвояване на книжовните норми и проблемите, свързани с грамотността на българите, са много дълбоки.

„Начинът, по който сега боравим с информацията е една от причините, но и упадъкът на ценностите, ролята на образованието, състоянието на медийната среда в определени нейни сегменти, също е причина за неглижирането на правилата“, обясни доц. Татяна Александрова.

Тя посочи, че по дигиталния речник се работи от година и половина, а през май 2024 г. трябва да бъде готов за употреба.

По дигиталния вариант на официалния правописен речник на българския език на БАН, работят езиковеди от Института за български език, както и специалисти от Института по информационни и комуникационни технологии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase