Снимка: БГНЕС

Четирима кандидати ще спорят за поста ректор на най-старото ни висше учебно заведение СУ „Св. Климент Охридски“, предаде БГНЕС.

В 17.00 часа изтече срокът за издигане на кандидатури за ректор на Алма Матер. Първото у нас висше учебно заведение ще има нов ректор, след като настоящият ректор проф. Анастас Герджиков приключва своя втори мандат и няма право да се кандидатира за нов.

Кандидатите са проф. дфзн Николай Витанов, проф. д-р Климент Найденов, проф. д-р Георги Вълчев и проф. дпн Милен Замфиров.

Те са издигнати съответно от Физическия, Геолого-географския, Философския факултети и Факултета по науки за образованието и изкуствата.

На 22 ноември 2023 г. Общото събрание на Софийския университет ще избере еднолични и колективни органи на управление и контрол на Софийския университет.

Вторият мандат на сегашния ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков изтича през ноември. На 17 ноември 2015 г. той бе избран за ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за първи четиригодишен мандат. На 20 ноември 2019 г. проф. Герджиков бе преизбран за ректор на СУ за втори четиригодишен мандат, който завършва сега през ноември.  

Преди проф. Анастас Герджиков ректор на Софийския университет за два мандата - общо за осем години, беше историкът проф. Иван Илчев, а преди него 2 мандата изкара проф. Боян Биолчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase