Снимка БГНЕС, архив

Родители пуснаха петиция среку електронните бележки за извиняване на отсъствия, които сега се дават от личния лекар.

Те искат да се увеличи правото им да дават извинения на децата си за отсъствие по семейни причини. В момента те имат право на такова извинение за 3 дни отсъствие пред класния ръководител, и за още 7 - ако напишат молба до директора.

Според тях при начина, по който е уредено издаването на електронни бележки, им се налага за деца дори с леко заболяване да чакат с часове при джипито, когато детето може да прихване по-сериозна болест от другите чакащи вирусоносители. Някои се оплакват, че не могат да заведат на лекар дете с разстройство, а лекарят отказва да издаде бележка по електронен път, докато не е видял детето.

"Връщат ни го от детската градина дори за един сопол, и трябва да висим на опашка, където може да се сдобием с доста по-сериозни болести", твърдят родители.

Според тях при леки заболявания оставянето на детето вкъщи трябва да бъде по преценка на родителя, а не всеки път да се ангажира личен лекар и родителят да губи от свободното си време.

В момента подписите под тази петиция са над 600, а коментарите са разнопосочни. Част от тях са свързани и с това, че електронната система невинаги извинява навреме отсъствията и все пак трябва да ходят при джипито за хартиен вариант на бележката. Други посочват, че държавата не е регламентирала цената на електронна бележка и някои лични лекари не искат пари за това, но други искат по 5 лева.

Припомняме, че от тази година извинителната белажка по болест стана електронна и в много от случаите се оказва, че лекарите не са успели да я въведат и децата получават неизвинени отсъствия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase