Снимка: Bulgaria ON AIR

Българската болнична асоциация обедини здравните организации за общи законодателни промени срещу агресията към медици.

"Случаите на насилие и агресия продължават и се задълбочават. Това беше и мнението на хората, които събрахме на форума, който направихме под шапката на "Best hospitals". Всички стигнахме до извода, че е необходимо да има законодателни промени, които да гарантират, че това, което към днешна дата е порицание на обществото, ще има някаква законодателна санкция. Ако се обърне внимание към всяко едно нарушаване на права в обществото и ситуация, която не отговаря на правилата, които сме създали, няма нищо необичайно, ако това нещо се санкционира", каза председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова в студиото на "България сутрин".

Според нея трябва да има гаранция, че законът ще пази медиците повече, отколкото в момента.

"Не може да се очаква, че ако имаме поведение, което е неприемливо към пациент, той ще отвърне към нас с уважение. Лекарите са там, за да помагат. За да не губим доверие, не трябва да прекрачваме граници. И ако медицинските специалисти превишат своите правомощия или са направили грешка - те са обект на много сериозен контрол и санкции. Има най-малко 4 институции, които отговарят за това да направят проверка по случая", допълни Димитрова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че обратната хипотеза я няма.

"Единствено санкцията на обществото е да излезем в медиите и да кажем: "Той обиди лекар". А има и реална агресия, не просто вербална. В онлайн порталите нещата са безконтролни, имената на лекари се очернят без абсолютно никакви последици. Това също не е практика в нито една друга държава. Да не забравяме и изкуствения интелект, който ни изиграва много лоша шега, защото хора започват да си мислят, че могат да се лекуват по този начин", заяви председателят на ББА.
По думите ѝ уронването на престижа на редица лекари ще ни доведе до изключително сериозна криза в здравеопазването.

"Почти всеки втори медик е обект на насилие. Личните лекари споделят и проблем, по който трябва да намерим как да го вплетем - те не могат да отказват пациент да бъде техен пациент. На форума беше поставен и този въпрос, беше поставен и въпросът, че се заобикаля системата - неспешни пациенти минават като спешни, за да се заобиколят неплатените здравни вноски", поясни Свилена Димитрова.

Тя е на мнение, че санкцията е едно от нещата, които кара хората да изпълнят задълженията си, но: "Това не е добре подкрепено от примери в здравния сектор. Например, ние имаме санкция за това, че няма да посетим профилактичния си преглед, но тази санкция не мотивира хората да ходят на профилактични прегледи, а и не се налага. Самият факт, че си мислят, че изкуственият интелект може да замени техния лекар, показва, че ние се намираме на едно тревожно ниво".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase