Снимка БГНЕС

Повишената грипна и ковид заболеваемост не трябва да води до карантиниране на класове и училища. Спешно трябва да се промени Законът за здравето и наредбите по прилагането му. В противен случай директорите на училища са длъжни да карантинират класове и да се премине на онлайн обучение дори и при един болен ученик в контакт с класа, заявява Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Според него, ако директорите не го направят, нарушават законодателството и подлежат на сериозни административни и финансови санкции, пише БТА.

Министерството на здравеопазването (МЗ) и Министерството на образованието и науката (МОН) спешно, до дни, е необходимо да излязат с конкретна и ясна, еднозначна позиция регламент. С подписи на двамата министри, ако не в възможно толкова бърза законова промяна, казва Диян Стаматов.
 
По думите му "отново директорите на училища и детски градини са поставени пред неясната и объркана ситуация от разписаното в законодателството".

Още по темата
"Адекватността на институциите е изключително важна, особено когато се отнася до здравето и социализацията на подрастващите", се казва в позиция на СРСНПБ до МЗ и МОН.

Изискването за поставяне под карантина на болен от COVID-19 и контактните му лица не е отменено. Карантината за болен от COVID-19 е седем дни, а за контактните му лица е пет дни, съобщиха вчера за БТА от здравното министерство.

През юли Министерството на здравеопазването предложи да отпадне карантината за болни и контактни на тях, като предложението беше посочено в проекта за промени на Закона за здравето.

Предложението обаче все още не е гласувано в Народното събрание.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase