Проект за превенция на насилието в училище започна Институтът по социални дейности и практики, като обхваща 8 училища в страната.

"Обхващаме основните зони, където децата са обект на тормоз. Целта е да предизвикаме промяна в социалните норми, така че да намалим насилието в училище. Говорим какво се очаква от момичетата, момчетата, отношенията между тях, които водят до насилие - обсъждаме вредните норми, дали самите те да имат властта да ги променят", обясни изпълнителният директор на института Звездица Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

По последни данни всяко шесто дете е било подложено на физически тормоз в училище, 35% са били обидени в клас.

Първата цел на проекта е да провокира учениците да покажат своите емоции.

"Той е включен като превенция в проект "Приятел в училище". Началото на този проект беше много успешно, учениците влязоха в осмите класове, станаха разпознаваеми със своята дейност, техният проект ще бъде включен в училищната практика", добави училищният психолог Дафина Йотова.

По думите ѝ често самите учители забелязват проблемите и ги насочват към училищния психолог, но не всеки ученик е склонен да разговаря с него.

"Има страх, че могат да бъдат етикетирани, казват "аз да не съм луд, че отивам при психолога". Учениците започнаха да идват покрай проекта, за да търсят сами помощ, когато има конфликт. Знаят, че може да бъде решен проблемът не само с агресия, но и с помощ", допълни психологът.

Лора Тафраджийска, която влиза при своите връстници и по-малките ученици в училището си, има пряко наблюдение върху поведението им.

Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase