Снимка: Bulgaria ON AIR

Академичната година започна, а ние по-често говорим за идеята за безплатна психологическа помощ.

"2 октомври - началото на академичната година, започва с тържествено шествие по случай 135-годишнина на СУ - най-старото висше училище в България и единственото в световните класации на доста предно място. Основните предизвикателства са да се справим успешно с адаптацията на първокурсниците, защото това е сериозен момент на промяна в живота на всеки един човек", каза деканът на Философския факултет на Софийски университет проф. Соня Карабельова в студиото на "България сутрин".

По думите ѝ през последните 15-20 години правото и психологията са едни от най-желаните специалности, като тази тенденция не е само у нас, а е световна.

"Някои студенти идват при нас, защото искат да разберат повече за себе си, други искат да помагат свои близки, познати. А трети смятат учението е много лесно, но това далеч не е така. Друга тенденция, която наблюдаваме, е вниманието и интересът към софтуерното инженерство и тази година тя е третата най-желана специалност", поясни проф. Карабельова в ефира на Bulgaria ON AIR.

В началото на 2020 година те създават Център за психологическо консултиране и изследвания.

"Това е единственият университетски център в страната. Такива центрове има във всички западни университети. Идеята е да се подпомагат както студентите, така и преподавателите, и служителите. Той е отворен и за хора, които са извън университета, да се справят с различни предизвикателства. Центърът се намира на територията на факултета - "Цариградско шосе" 125", допълни деканът.

Тя разкри, че има голям интерес към центъра, особено от страна на студентите.

"Младите хора са по-отворени към тези възможности. При тях притеснението е много по-малко, за разлика от случаите, в които имаме по-зрели хора. Битува едно разбиране, че ако потърсиш помощта на психолог - това може да те етикира като човек със сериозни проблеми. Стремежът ни е и работим в тази посока - през Здравната каса хората да ползват поне 3 безплатни психологически консултации", подчерта проф. Соня Карабельова.

И е на мнение, че е добре бакалавърската програма да се завърши в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase