Снимка: МОН

МОН представи на сайта си примерни тестове по български език и литература, математика и чужд език за националното външно оценяване след 7. клас за учебната 2023 - 2024 година.

Преди няколко месеца министърът на образованието Галин Цоков съобщи, че се обмислят промени в изпитния формат на матурите и НВО заради ниските резултати.

Прецизирани ще бъдат задачите с отворен отговор в изпитните варианти през следващата учебна година. Кардинални промени няма да има, тъй като срокът до 15 септември е кратък, обясни Цоков.

"Ще се консултираме със специалисти в областта на тестологията, за да може задачите да бъдат още по-обективни като възможност за оценка. Другият път на промяна е възможността за една по-голяма практическа ориентация към критично мислене при изпита за външно оценяване. Специално внимание ще се обърне на това при изпита след 7 клас. Ще се опитаме през следващата година в някои училища да изпробваме едни по-интегрални и насочени към практиката тестове" - каза министърът.

Времето за решаване на първия модул от тестовете по всички предмети се увеличава от 60 на 75 минути, за да имат повече време за решаване и пренасяне на верните отговори седмокласниците.

По БЕЛ: Равнището на компетентностите ще се проверява чрез тест с общо 26, съобщават от МОН. Видовете задачи ще са:

‒ 18 задачи със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен;
‒ 6 задачи с кратък свободен отговор;
‒ 1 задача с разширен свободен отговор;
‒ 1 задача за създаване на текст.

По математика: Равнището на компетентностите на седмокласниците ще се проверява чрез тест с общо 23 задачи.

Видове и брой задачи:
- 20 задачи, които са със структуриран отговор с четири възможности за отговор, от които само един е правилен;
- 3 задачи със свободен отговор – учениците трябва да опишат и да аргументират изпълнението на определена математическа задача с аналитико-синтетичен характер.

На сайта си МОН е представило и примерни варианти на задачи, които ще бъдат включени в матурите.

Оценките от националното външно оценяване в края на VII клас се изразяват само с количествени показатели – в брой точки, без да се приравняват към оценки. Максималният брой точки от изпита е 100 т.

Промените може да видите ТУК

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase