Компенсация в размер на до 413 лв. месечно ще получават през тази година родителите на деца, които не са приети в общинска ясла, поради липса на места. Изплащането ще се прилага със задна дата от юни. За да получат средствата обаче, семействата трябва да отговарят на няколко условия.

Дъщерята на Зара не е приета при първите два етапа на класиране за детски ясли в София.

"За съжаление, вече нищо не очакваме. Не очакваме всъщност да бъдем приети", коментира Зара Златева пред Bulgaria ON AIR.

Предвидената компенсация от 413 лева за родителите е равна на средната месечна издръжка за дете в предучилищното образование. Парите могат да се използват при сключен договор с детегледачка, а също и за покриване на разходи при посещение на частна ясла. Справка в сайтовете на няколко частни столични ясли показва, че таксите за месец варират от 750 до 1500 лева.

"Частните ясли са отражение на държавните ясли. Недостигът на места там също е голям проблем", обясни директорът на частна детска ясла - Гергана Евлогиева.

Точно затова и сумите се покачват с всяка година. Затова Зара няма друг избор, освен да доплаща за частната ясла.

"Това е крайно недостатъчно за отглеждането на едно малко дете, за храна, памперси или пък детегледачка. Просто знаем какви са цените в днешно време", каза още Зара Златева.

За да имат право на компенсация, семействата с малки деца трябва да отговарят на няколко условия:

   - Детето да е кандидатствало за място в общинска ясла или яслена група в района по настоящия си адрес, но не е прието поради липса на свободни места.
   - Не е записано в такава ясла; общината не е предложила друго място поради липса на такива места във всички общински ясли и яслени групи в прилежащия район.
   - Не се използва отпуска по майчинство.
   - Родителите не получават подпомагане от държавата или по европейска програма за отглеждане на дете, като детските добавки не се считат за такава помощ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase