Снимка:
fallback

Български ученици спечелиха пет медала на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика, която се провежда в Полша, съобщиха от Сдружението на олимпийските отбори по природни науки.

Петимата ни олимпийци се конкурираха с 260 състезатели от 52 държави и завоюваха 1 златен, 3 сребърни и 1 бронзов медал,

Златният медал спечели Баян Гечев - ученик в 11 клас в Софийската математическа гимназия (СМГ). Той за втори път е в състава на националния отбор по астрофизика.

Сребърните отличия заслужиха Лора Лукманова от 10 клас в СМГ, Владимир Миланов от 12 клас в Националната природо-математическа гимназия и Михаил Банков, който е 12 клас в Математическата гимназия в Плевен. Бронзът завоюва дванадесетокласникът Константин Кръстев от Приридо-математическата гимназия в Бургас.

Ръководители на българския отбор са Никола Каравасилев от Първа частна математическа гимназия и Захари Дончев от Института по астрономия към БАН.

16-ото издание на Международната олимпиада по астрономия и астрофизика се провежда в Полша. Форумът започна на 10 август и продължава до 20 август.

Българските състезатели, участвали в олимпиадата по астрономия и астрофизика, са спечелили към 2022 г. общо 53 медала: 13 златни, 18 сребърни, 22 бронзови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

14

Анонимен

преди 1 година

Само да попитам. Нали плюете по българските учители, та кой ги подготвя тези деца, или са на само подготовка? Ето го резултата за тези които искат. Насила можеш да вземеш, насила не можеш да дадеш.

13

Браво!

преди 1 година

Браво! Такива като вас, Нургюл Салимова, Златните момичета и още много други ни карат да си спомним колко можещ е нашият народ и че е ЧЕСТ да си чедо на тази държава! Бъдете здрави и успех!

12

Анонимен

преди 1 година

Браво на децата! Добре, че има и такива новини!

fallback