Снимка: БГНЕС

Училищни директори алармират, че въпреки очаквания ръст на учителските заплати в Бюджет 2023 със задна дата от 1 януари все още остава трудно намирането на учители  по математика, информатика и природни дисциплини, както и на преподаватели за професионалните гимназии.

Още по темата

Диан Стаматов - директор на 119-то Средно училище в София и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета посочи причината за трудното намиране на такива преподаватели: "Те се ориентират много по-бързо в сериозно по-конкурентните сектори в страната, които им предлагат много по-добро възнаграждение", съобщи БНР.

В гилдията е налице безпокойство от липсата на достатъчно средства в Бюджета за издръжка на учебните сгради: "Доста скочиха цените за отопление и осветление".

И от липсата на ръст на средствата за храна на децата в детските градини: "Средствата, които са предвидени, реално са достатъчни за не повече от пет месеца в годината".
И още: "Отдавна говорим за приобщаващо образование, за подкрепа на ученици с различни интереси и желания. В настоящия Бюджет не се вижда нищо подобно".

В законопроекта на Държавния бюджет за тази година разчетените разходи за образование са над 7,5 милиарда лева. Това е 4,1 на сто от Брутния вътрешен продукт при предвидени 4,5 на сто от БВП за сектора миналата година. В абсолютна стойност през 2023-та обаче парите за сектора нарастват с над 900 милиона лева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase