Снимка: Bulgaria ON AIR

Ученици от 73-о СУ "Владислав Граматик" с протестно писмо към МОН за смяна на критериите за оценяване на матурите по БЕЛ. Според тях не лошата подготовка, а грешка при оценяването е причината за ниските резултати на матурите.

Писмото събира над 50 подписа и е изпратено до МОН, но отговор засега няма.

Въпреки че имат отлични оценки на матурата, Христо, Кристина и Дария не са доволни от несправедливите методи за оценяване на втори модул, където въпросите са с отворен отговор.

"Не съм ощетена и не смятам, че трябва да бъда, за да се включа за промяна. Не съм съгласна, че работата на учителите, които ни учат на креативно мислене, отива на вятъра. Стана ясно, че ти трябва корен на думата и тогава получаваш пълен брой точки, дори не е нужно изречението ти да има смисъл. Явно мъртвите метафори и клишетата са по-високо оценявани. Искат да ни направят ходещи ксерокси", сподели Дария в студиото на "България сутрин".

Техният преподавател по български език и литература - Силвия Костова, е категорична, че трябва реформа в методите на оценяване.

"Литературата не е просто предмет, а изкуство. Трябва да стимулира интелекта на учениците. Това просто не е точният начин на оценяване на този вид задачи. Само ученици, които са уцелили ключови думи, са получили пълен брой точки", поясни тя в ефира на Bulgaria ON AIR.

Христо също е категоричен, че критериите трябва да се променят, защото не са обективни.

МОН заяви, че работите се оценяват анонимно от двама оценители и се прави средна аритметична оценка, но все още няма информация за промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase