Снимка БГНЕС
fallback

Най-големият съюз на училищните диретори призова Министерството на образованието да спре инспектирането на училищата, докато не се въведат ясни критерии за оценяване, които дават оценка за училището не само по документи. Това написа неговият председател и директор на 119-то СУ Диян Стаматов във фейсбук. Ето част от поста му:

"Съюзът на ръководителите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/ призовава МОН процесът на инспектиране в страната да бъде замразен до създаване на система за инспектиране с реална добавена стойност за всяка образователна институция.

Дейността на Националния образователен инспекторат да бъде замразена.

СРСНПБ не приема дейността на Националния инспекторат по образование в този му формат за конструктивна, за подкрепяща развитието на образователните институции - основната роля за която беше създадена.

В настоящия момент няма Наредба за качеството, а Националния инспекторат по образование измерва качеството в образователните институции по свои си правила и критерии. Критериите и индикаторите за инспектиране за инспектираните области се разработват, апробират и усъвършенстват от директора на НИО - еднолично.

Според нас не е смислено качеството да се измерва само по документа- стратегия, правилници, разработка на учител.
НИО създава усещане за пълна несправедливост! Надявахме се с годините НИО да ни покажат, че са позитивни, за каквото бяха създадени. Да променят негативния прочит на думата инспектор.

В този си вид НИО може да си прави каквото си поиска. Да инспектира, както си иска, да пише констатации, каквито си поиска.

Наскоро започна да раздава и „Знак за качество”. Без липса на законово основание.

Според нас, НИО НЕ притежава професионален капацитет, за да измери качеството на 5000 училища и детски градини.

Когато бъде установено, че всички училища в страната са добри, а резултатите на учениците са други?!

Къде е добавената стойност от дейността на Националния инспекторат?

С какво тази структура спомогна за по-доброто образование на страната ни? С какво този инспекторат направи популяризиране на добрите практики в добрите училища?Намери ли лоши училища? А какво направи последните да бъдат по-добри?

В този си вид НИО е една действаща бумащина в системата на средното образование!
Грешка, която трябва да бъде коригирана. Според нас.

Настояваме дейността на Националния инспекторат по образование да бъде замразена и инспекциите да бъдат спрени."

Националният инспекторат по образованието бе създаден след приемане на последния закон за училищното образование с идеята той да оценява всички училища в страната. За целта обаче държавата трябваше да напише стандарт за качество, какъвто още няма. От две години текат проверки и вее десетки директори се оплакват от субективно оценяване и прекалено много бумащина, като според тях се гледат документи, а не реални постижения. Дали дейността на инспектората ще бъде спряна, зависи от МОН. Веднъж тя вече бе забавена заради пандемията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

Професорът

преди 10 месеца

До БЕЗПРИСТРАСТЕНА качеството в университетите как е?

16

Московски

преди 10 месеца

Неграмотни деца с дипломи. Резил, тъжна работа.

15

Анонимен

преди 10 месеца

Ха, явно новите властващи ПП-ДБ са налазили и директорите на училища и чрез инспектората ще разкарват гербаджиите, виден какъвто е този Стаматов. Той сега се сети да реве срещу мафиотския инспекторат, га яде кИфтетата - що не рева?...

fallback