Снимка БГНЕС

Новият просветен министър проф. Галин Цоков е пред сериозен проблем - да одобри или не план-приема в университетите за 2023/24 г., подготвен от служебното правителство.

Към предложения план-прием вече бяха отправени сериозни критики от депутати, синдикати и работодатели, а от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) дори смятат да призоват за промени лично премиера акад. Николай Денков, пише "Сега".

На заседание на просветната парламентарна комисия в средата на май стана ясно, че служебното министерство, ръководено от проф. Сашо Пенов, е зарязало досегашната политика по преструктуриране на приема в университетите - вместо да предложи повече студенти по технически и инженерни науки, от каквито икономиката ни изпитва сериозен недостиг, екипът му предложи за догодина увеличаване на бройките за масови направления като икономика, туризъм, национална сигурност и др. За сметка на тях пък е планирано намаляване на студентите по математика, информатика и компютърни науки, транспорт, здравни грижи (в което се обучават медицински сестри), както и проучване, добив и обработка на полезни изкопаеми.

"Предложеното е обратно на потребностите на бизнеса и пазара на труда. Обратно на всичко, което правихме предходните години. За периода 2015-2021 г. намалихме приема в икономика със 73,6 %, в администрация и управление - с 80%, психология - с 57%, политически науки - с 62%, обществени комуникации - с 69%, право - с 40%. Не защото в тези направления няма търсене на специалисти, а защото имаме общ недостиг и начинът да обезпечим професиите, при които заради недостига на специалисти търпим най-големи загуби, е да ограничим професионалните направления, в които имаме най-висок процент нерационално търсене на висше образование. От друга страна увеличихме приема в инженерно-техническите, педагогическите, природо-математическите и аграрните професионални направления. Пазарът на труда и пазарът на висше образование са два отделни пазара с различна логика и мотивация на търсенето. Основен инструмент за тяхното обвързване е именно план-приемът. Без преструктуриране не е възможно", коментира във Фейсбук профила си бившият просветен министър Красимир Вълчев.

По думите му очевидно при изготвянето на приема са доминирали други съображения, но не и потребности на обществото и на икономиката. "Надявам се новото правителство да не одобри план-приема в този му вид и да продължи политиките, които провеждахме предходните години", казва той.

Работодателите заявиха, че диалог с тях при подготвянето на план-приема е нямало, както изисква законът. "Всяка година правим препоръки към план-приема. При министър Вълчев работеше, последното заседание беше при министър Денков. От тогава досега на национално равнище диалог няма с министър Пенов. Няма диалог!", коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал. Те подготвят писмо до премиера акад. Николай Денков, с което настояват да спре предложения от служебния кабинет план-прием - според него следва още да се намалят направленията, които не дават добра реализация, като туризъм, обществени комуникации, икономика, филология, за сметка на инженерните и технически кадри.

"Бях поставен под напрежение от гледна точка на това, че трябваше да подпиша приема, който беше подготвен за обществено обсъждане", казва пред "Сега" министър Цоков. "Това, което е смущаващо и за мен, е, че в някои професионални направления, които са свързани с професиите на бъдещето, няма нарастване на бройките, но това евентуално ще го комуникираме със становището на финансовото министерство и МС. Иначе други инструменти в момента нямам. Ако забавим подписването на приема, няма да прием в университетите наесен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase