Снимка БГНЕС

Промяна във формата и съдържанието на изпита след 7-ми клас поиска директорът на 119-то СУ и председател на един от директорските работодателски съюзи Диян Стаматов. На страницата си във фейсбук той коментира кои промени са най-належащи. Ето част от поста му:

С годините, с времето, така направихме, че най-отговорен, ангажиран и определящ стана изпитът след седми клас.

Всички други, наречени по нашенски сложно национални външни оценявания, са просто една статистика. Уж трябваше да се правят анализи, оценки и последващи корекции в учебните планове и програми. Само уж…Иначе нищо не се прави. Освен още по-сложни учебници.

Причините са различни. Всяка една от тях все по-маловажни.

Седмокласниците се подготвят, четат и надпреварват за този изпит, далеч повече от всеки друг в системата ни. Родителите хвърлят баснословни пари за частни уроци. Накрая истината е, че за всеки има място в родната образователна система. Разбира се, най-добрите или онези с повече късмет влизат в най-мечтаното училище.

След толкова изпити, след много повтаряния, леко гневен и също толкова напорист съм убеден, че е необходима кардинална промяна.

Промяна на формата на изпита (този е тромав, ретро);

Промяна на съдържанието на изпита (едни стандартни въпроси за твърде нестандартно поколение);

Промяна на видовете изпити (от 30 години измерваме всичко с математика и български, а очакваме да имаме специалисти по различни дисциплини; тук учениците задават въпроса: Защо да уча Биология, Химия, Физика, История, География, Музика, Изобразително изкуство, Технологии и предприемачество, след като изпитите са само по български и математика? Това къде ще ми трябва?

И така всяка година.

Още по темата

Дано имат късмет тазгодишните седмокласници.

Дано, вкарани в рамката на стандартизираните тестове да намерят правилния отговор.

Лошо е, когато държавата повтаря колко неграмотно поколение расте, а не прави нищо, за да си подготви успешно поколение.

Изпитът на седмокласниците по български език и литература е утре. Тест ще държат и учениците от 10-ти клас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase