Проблем пред родителите на всички ученици заради матурите. Децата им няма да посещават училище близо 10 дни заради предстоящите държавни зрелостни изпити, съвпадащи и с официалния неучебен ден 24 май.

Причината е, че в някои учебни заведения в страната директори отпускат допълнителни почивни дни. Неучебните дни за месец май са 19, 23 и 25 май. А през юни - учениците няма да учат на 13 и 16 юни.

На 19 май ще се проведе държавният зрелостен изпит по български език и литература. На 23 май е вторият зрелостен изпит за професионална квалификация. 25 май е неучебен ден, но присъствен за училищни, просветни и културни дейности. На 13 юни учениците от 7-ми и 10-ти клас полагат изпит по български език и литература от Националното външно оценяване, а на 16 юни - седмокласниците и десетокласниците ще държат изпит по математика.

22 май е единственият учебен ден в иначе почивната седмица за учениците. Заради това кметът на Пловдив решава да издаде заповед и да обяви понеделник за неучебен в цялата община.

"22 май го обявих за неучебен, тъй като 3 дни преди това са почивни заради матурите. Няма смисъл за един ден да ги събираме учениците", смята кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Градоначалниците имат право да обявят до 3 неучебни дни - заради грипни или дървени ваканции или по свое решение. Редовна практика в такива случаи е родителите сами да освобождават децата си, казват директори.

От Министерството на образованието отказаха коментар по темата.

Вижте повече в репортажа на Вероника Янкова и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase