Снимка БГНЕС

Само половината от завършилите основно образование у нас завършват и средно, съобщават от Института за пазарна икономика. Тревожният извод е на база публикуваните преди дни данни на НСИ за образованието в България през 2022 г.

72 хил. успешно са изкарали 7-и клас през 2018 г., а 36 хил. са на изхода на 12-и клас през 2022 г. Причините не са само демографски, а и отпадане поради нежелание или емиграция, както и двойки на матурата.

Учениците с диплома за средно са намалели с близо 5,5 хиляди в сравнение с 2021 г. Значителен е спадът на завършилите в професионалните училища.

Анализът на ИПИ сочи още, че успешното завършване на средно образование следва да е цел не само за върнатите в училище деца, но и за тези, които присъстват в системата, но по някаква причина не успяват да издържат зрелостните изпити и да получат диплома за средно образование.

Почти всяка година наблюдаваме увеличаване на дела на слабите оценки на матурата по български език и литература, като през 2022 година той беше 17%).

От ИПИ обобщават защо е много важно колкото може повече ученици да завършват поне средно образование. Това е гаранция за тези хора, че ще бъдат изложени на много по-нисък риск от изпадане в социална изолация и бедност.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase