Снимка БГНЕС

Около 1000 образователни медиатори, които се занимават с привличане на ученици в класните стаи, могат да останат без работа. Просветното министерство в момента обмисля дали да не  бъде продължена националната програма за подкрепа на образователните медиатори, макар че до нейния край остава малко време, или тя да бъде закрита.
Вместо това се търси начин да се прехвърли отговорността за заплащането на образователните медиатори към училищата. При това положение обаче повечето от работещите в момента по националната програма 940 медиатори ще останат без работа от 1 юли 2023 г. За това алармира организацията „Амалипе“ след инициирана от тях среща в министерството на образованието.

В момента никоя институция не поддържа регистър колко точно образователни медиатори работят в страната, казват от "Амалипе". По техни индиректни изчисления те са над 1100. Особено в ромските квартали те изнасят на гърба си отговорността за привличане и задържане на учениците в клас, работиха дори и по време на ковид-19, като разнасяха на децата помощни материали.

От "Амалипе" настояват програмата да бъде продължена още поне с 1 година, като в нея се включат и детските градини, тъй като работещите в тях медиатори са назначени по проект "Активно приобщаване", който също приключва на 31 юни 2023 г. Според тях е важно да се намери начин за устойчиво финансиране на образователните медиатори от държавния бюджет, което да не е на принципа на националните програми или проекти, а да дава сигурност на медиаторите и директорите.

От МОН са посочили, че от септември т.г. проект "Успех" ще има финансиране за работа с родители, като по нея назначените от училищата образователни медиатори ще могат да получат "осребряване" на до 4 часа на ден или до 500 лв. (с включени осигуровки) на месец от заплатата на медиаторите. "Това обаче означава, че междувременно училищата ще трябва да са назначили вече медиаторите и да са намерили откъде да им плащат възнаграждението, за да може в последствие част от него да бъде възстановено от проекта", казва председателят на "Амалипе" Деян Колев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase