Снимка БГНЕС

„За пореден път училищата бяха оставени сами да се справят в условия на криза, без да получат навременна подкрепа от МОН“. Това се казва в позиция на асоциация „Родители“ по повод продължаващите четвърти ден имейли с бомбени заплахи към училищата.

Зорница Трифонова от сдружението посочи пред „Дарик“, че едва във вторник на обяд Министерството на образованието е излязло с кратко съобщение, че са в контакт с МВР и че се работи по въпроса. „Директорите споделиха, че нямат конкретна насока и препоръка", обясни още Трифонова.

По думите й педагозите реагират адекватно, защото са минавали през различни планове за предотвратяване на бедствия. Трифонова подчерта, че постоянните евакуации заради заплахи за бомби в училищата създават голям стрес за децата, дошли от Украйна. 

„Това, което ни възмущава, е липсата на навременна реакция от страна на институциите и предоставяне на достоверна и надеждна информация за случващото се. Медиите са единствените, които търсят и предоставят информация, а тя невинаги е пълна и понякога води до всяване на страх и паника“, пише още в позицията.

„Липсата на ясна информация създава усещане за несигурност и липса на грижа към обществото и предоставя широко поле за спекулации, фалшива информация, злоупотреби“, допълва още сдружението. „Войната в Украйна все още е факт и масово разпространяване на сигнали за бомби в училища от чужбина през мейли и социални канали не може да се подмине незабелязано, дори и сигналите да са фалшиви“, казва родителското сдружение. Сдружението настоява също децата да получат психо-емоционална подкрепа, след като се върнат в клас.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase