Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Синдикат „Образование“, в партньорство с МОН определят като изключително важна политиката за привличане и задържане на млади учители в системата на образованието.

Младите учители в България са едва 15.26%, а над 70% от тях не издържат в образователната система още през първата година. Това, от своя страна, поддържа една рекордно висока средна възраст на българските педагози от 54 години, възраст, с десет години по-висока от средноевропейската.

В момента едва 6.5% от учителите в България са на възраст до 29 г. Тези данни са устойчиви за последните 5 години, съобщиха от синдикат „Образование“.
 
Причините за текучеството са високият стрес от изискванията, сравнително по-ниските заплати, липса на социални умения, липса на чувство за подкрепа и интегриране, както и (назначаването им на срочни договори), че директорите имат право да прекратяват договорите в края на годината,  както и голям обем административна тежест и допълнителни непедагогически дейности, с които са натоварени.

Като контрапункт нараства броят на студентите в педагогическите специалности, като за последните четири години само  Пловдивският университет, който е най-добър в учителските дисциплини, е увеличил с една трета броя на кандидат-педагозите. Разбира се, съществуват още 12 ВУЗ -а, които подготвят учители, но и се разбира, че  далеч не най-добрите ученици избират да станат учители.

Недостигът на учители съвсем не е отминал проблем, както невярно сочат някои анализатори. В София и някои големи градове този недостиг е безспорен, а в по-малките градове, поради бруталната безработица, този недостиг е по-малко осезаем.

След като анализира внимателно причините за отлив на млади учители, Синдикат „Образование“, съвместно с МОН, ще работи за повишаване на рейтинга и статута на младите учители; подобряване на общественото доверие и оптимизиране на институционалната подкрепа за младите в образователната система; намаляване на институционалния натиск към младите учители; намаляване на бумащината в системата; промяна в обучителните програми за педагогически специалности на висшите училища, за повече часове за практически знания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase