Снимка: Bulgaria ON AIR

Достъпът до образование за децата с увреждания у нас е затруднен.

"В България има около 35 000 деца с увреждания, 10 000 от тях в момента не ходят на училище. Затова УНИЦЕФ разработи много иновативно безплатно приложение, което продкрепя децата, които са невербални и им дава инструмент, с който могат да общуват, дава глас за всяко дете", заяви представител на Детския фонд на ООН в България Кристина де Бройн в студиото на България сутрин.

Тя призова за съвместна работа между родители и учители, да се даде по-добър достъп и специализирани услуги за децата със специални образователни потребности.

"Тези деца се нуждаят от грижа, любов, закрила. В България не винаги има систематично наблюдение на развитието на децата. В 50% от случаите, когато има забавяне в развитието, от това да бъде идентифицирано в ранен етап е решаващо за бъдещето на детето и адекватната помощ", допълни Кристина де Бройн пред Bulgaria ON AIR.

Представителят та УНИЦЕФ за България посочи какво включва планът за следващите 5 години: Качествено и приобщаващо образование за децата с увреждания, ранно детско развитие, борба с насилие срещу децата.

Кристина де Бройн определи изминаващата година като изпълнена с множество предизвикателство.

"2022 г. беше предизвикателна за децата в България и по целия свят. Има все повече конфликти, въздействието от климатичната криза, по-голямо разселване. Излизаме от пандемията от Ковид-19, но всичко това има отрицателно въздействие върху децата. По целия свят, но и в България достигнахме до най-уязвимите деца. Това е нашата мисия - да погледнем децата с увреждания, засегнати от насилие, децата в институциите", заяви гостът.

Данните на УНИЦЕФ показват, че всяко второ дете през мината година е било изправено пред форма на насилие преди да навърши 18 г.

"Това оказва въздействие върху развитието на децата, да израснат като зрели хора. Често има поведенчески цикъл на насилие", алармира Кристина де Бройн.

Преди Световното първенство в Катар УНИЦЕФ организира футболен турнир за деца.

"Виждаме, че футболът може да обедини различните нации. Когато става въпрос за правата на децата, може да има само един отбор", посочи представителят на УНИЦЕФ.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase