Снимка: БГНЕС
fallback

Измененията в Закона за висшето образование имат за цел да надградят настоящата политика за насърчаване на кандидат-студентите, които са лауреати в национални и международни олимпиади и са носители на метали от олимпиади в световни и европейски първенства, да могат да бъдат приемани във висши учебни заведения без приемен изпит. Целта е те да бъдат задържани в българската система на висшето образование.

Така Красимир Вълчев от ГЕРБ представи Доклада на Комисията по образованието и науката за първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за висшето образоване, с вносители Томислав Дончев и група народни представители от 2 ноември 2022 г., предаде  БГНЕС.

Другото предложение е да се създаде възможност научните институти да имат юридическа правоспособност, т.е. да бъдат самостоятелни юридически лица, тъй като в момента те могат да създават такива като звена във висшите училища, посочи Вълчев.

Целта е да се създадат условия за максимална гъвкавост при структуриране и преструктуриране на институтите, да се облекчи административната им работа. По думите на бившия министър на образованието това не променя по същество структурата на научния институт, но предоставя възможност за формалното му обособяване като отделно юридическо лице с цел по-голяма оперативност и по голяма самостоятелност в дейността на института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 1 година

Още от детската градина ги вкарвайте във ВУЗ.

18

Предложение:

преди 1 година

ГербераЗти да не правят изменения на закони свързани с образованието! И без това вожда Винету Еднокнижний е най-мъдър от всички герберски калинки! Бай дъ уей - задължителен изпит по български език и българска история за завършилите ХарварТ кукумицини и за евролибераЗтите от ДъПъСъ...

17

До Веско Григоров

преди 1 година

И през соца влизаха да следват деца на не-комунисти, но за тях беше по-трудно и перспективите им за професионална реализация бяха по-малки, особено ако са успели да влязат в някоя по-хубава специалност. Във всяко ведомство имаше и куриози - кадърно и възпитано да е скромно и да разчита само на труда си дете или внуче на комунист се оказва изпреварено или с осакатена професионална съдба от долни интриганти или от жени, които действат с прийомите на най-древния занаят, уредили се за членки на БКП.

fallback