Снимка: Bulgaria ON AIR

Часовете по история са едни от най-трудните за учениците, но един млад преподавател по история от Свиленград решава да провокира интереса и вниманието на учениците си, като влиза в класната стая, преоблечен в дрехи от различни епохи и пресъздава сцени от живота на героите от нашата история.

По време на урока за Съединението използвам фотографии и стари вестници от 20 и 30-те години на миналия век, в които има статии за тази велика дата. Чрез мултимедийни презентации представям и още интересни факти, заяви учителят по история Димитър Гилев в ефира на "България сутрин".

"Учениците са силно заинтригувани, когато видят материалите представени на живо пред себе си - искат да разгледат, да пипнат. Учебникът по история е сух и не може да ги завладее. Не мисля, че той може да бъде интересен, ако пред децата не стои един учител с идеи и желание, който гори за работата си", коментира той.

По думите му децата трябва да бъдат научени да не си спомнят, че са българи само през няколко дни в годината, а да знаят, че сме с хилядолетна история.

"Уроците и поуките, които можем да вземем от датата 6 септември са много. Може би най-важното, което децата трябва да разберат, е, че сме били единни. Показахме на Европа, че не сме малък неграмотен народ, а че сме наследници на онези велики хора от Средновековието, които ги поставиха на колене няколко пъти. Народът е най-голямата сила, не партиите и правителството. Когато сме обединени, не можем да бъдем подчинени", обобщи преподавателят.

Гилев е на мнение, че любопитството на децата трябва да бъде подхранвано.

Гледайте целия разговор във видеото на Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase