Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Хубавата част от репутацията на България се дължи на вашия успех, заяви министър-председателят в оставка Кирил Петков, който днес в Министерския съвет връчи грамоти на ученици и техните ръководители за постигнати високи резултати на международни олимпиади и състезания, проведени през 2022 г.

Наистина е чест да бъдем с вас тук заедно, защото вие сте показали невероятен успех на световната сцена. Не си давате сметка колко допълнителни плюсове давате на България с тези успехи, каза Петков. Той посочи, че при среща с американска IT компания, те най-много са се впечатлили от броя златни медали на млади българи от олимпиади по математика. Вие носите репутацията на България на гърба си по един невероятен начин, каза Кирил Петков на младежите. Той отбеляза, че си дава сметка колко труд се изисква, за да се постигнат тези успехи, хиляди часове работа.

Зная, че ще имате възможност да отидете по целия свят, надявам се да направим така, че България да има условия да ви привлече обратно, каза Петков. Той увери, че с министър Николай Денков обмислят как да направят така, че това да се случи, защото по думите на премиера съдбата на една нация се дължи на единия процент най-талантливи хора. "Ако на най-талантливите им се даде възможност да се развиват, значи, че цялата нация се развива", посочи министър-председателят в оставка, цитиран от БТА.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase