Снимка: БГНЕС

Все още няма консенсус по отношение на удължаването на учебната година, заяви министърът на образованието академик Николай Денков.

„Нашите деца учат буквално една календарна година по-малко, отколкото средно учат децата в Европа. Основният проблем е между 1 и 6-и клас. Оттам твърдението, че ние първо трябва да решим проблема с програмите – пък после да решаваме за учебното време – не е вярно. Проблемите са два. Ако ние удължим учебната година, което все още не е решено, защото няма съгласие по този въпрос – тогава трябва да сложим една ваканция през ноември, както е в другите държави, която трябва да бъде минимум три дни. В момента нямаме такава. И трябва да удължим междусрочната ваканция, за да имаме  на всеки месец и половина – два – по 3-4 дни за почивка на учениците”, подчерта академик Денков.

Той подчерта, че тази учебна година ще започне на 15 септември.

Още по темата

Относно матурите министърът добави, че резултатите са според очакванията.

"И преди съм казвал – за този, който знае, за него ще бъде лесно. Това са отличниците. Гледам таблиците – 34 на сто по БЕЛ в 4-и клас, 20 процента почти по математика в 4-и клас – имат отлични оценки. След 12-и клас – 7 процента имат висок успех по БЕЛ, а 21 на сто – по втория държавен зрелостен изпит. За тези ученици явно изпитът не е толкова труден. Обратно – имаме двойки, имаме тройки – там съответно имаме проблем”, коментира Денков пред Нова тв.

По думите му спрямо миналата година в 4-и клас има известна промяна в изпита. „Форматът е същият, но тази година се изискват повече логическо мислене, повече изразяване на собствено мнение затова и точките са по-малко. По отношение на зрелостния изпит след 12 клас – там всичко е различно. Различна е учебната програма, по която са учили тези деца. Различен е форматът на изпитите, различна е скалата за оценка – така че тук сравнението с минали години не работи и не трябва да се прави”.

Образователният министър коментира и евентуални промени в учебните програми. „Много е лесно да се каже, че има проблем с програмите. И това е вярно. Но много трудно е да се посочи къде е точно проблемът и как трябва да се променят. И това е точно каквото правим в момента. До 30 юни очакваме докладите от експертните комисии, в които участват учители, и точно те ще кажат къде има специфични проблеми и как трябва да се решат според тях. Промяната в учебните програми трябва да се направи именно от експертите”.

Коментари Напиши коментар

37

няма да се

преди 2 месеца

случи,защото даскалите ще отидат да работят 2 месеца в чужбина-интереса клати феса

36

Анонимен

преди 2 месеца

Всичката Мара втасала, от 1 година този министър ни занимава с удължаване на учебната година с ЦЕЛИ ОСЕМ дни!!! И видиш ли, това удължаване ще ключът към оздравяването на болната образователна система. Лъгаха, че българчетата учат най-малко дни от всички европейчета, а те всъщност са на 20 място от 30 държави по дължината на ваканциите. Сега ще ги видим какви учебни програми ще измъдрят.

35

истина

преди 2 месеца

Новоназначен за академик реши да прави нещо което няма да стане.