Снимка: БГНЕС

Министерството на образованието, Агенцията за бежанците и КЕВР са били мишени на хакерски атаки, обяви министърът на електронното управление Божидар Божанов. Атаката срещу сайта на МОН е била точно преди матурите.

"Опитът е неуспешен. Но регистрирахме доста завишен трафик в сайта на МОН", обясни министърът пред Нова тв.

По думите му постоянно има подобни опити към различни институции.

Още по темата
При атаките срещу сайтовете на Агенцията за бежанците и КЕВР щетите са минимални и поправени.

"В "Български пощи” реакцията е била много по-бавна спрямо реакцията в другите институции, които изключват мрежата и включват бекъпите след няколко минути до час", обясни Божанов.

Грешката при старта на електронните направления, която прати всички пациенти на гинеколог, е съвсем различно нещо, каза министърът.

"От 1 юни се въведоха електронните направления и електронните прегледи в националната здравно информационна система. Тя е само едно ядро. Болничните и лекарските софтуери, които се разпространяват от частни компании на свободния пазар, се свързват с ядрото. Единият от тези софтуери е имал проблеми с интеграцията към ядрото. Вече са отстранени тези проблеми”" каза Божанов.

Министърът коментира и дезинформацията в социалните мрежи.

"Най-абсурдното, което съм видял, е, че Путин е умрял и сега го играят двойници. Най-лошото е, че Facebook ми я препоръча. Попитах Facebook защо са ми препоръчали тази новина. Те нямат обяснение за това”, заяви Божанов. „Facebook следят не само какво четем на техния сайт, а и на всички други сайтове, които имат техен пиксел. С GDPR трябваше да въведат опция да изключиш това следене. Но не съм сигурен дали го спазват. Реално създават профил на всеки. Искам активен разговор с тях за това как този профил се отразява в препоръките. Затова бях и в ЕК. Искам да видим как работи този алгоритъм, какво взима като входни данни и как ги обработва”, каза министърът.

Социалната мрежа имала частичен отговор, който не удовлетворява нашето министерство.

"Актът за цифровите услуги е регламент на ЕС, който се надяваме да бъде приет скоро. Той ще даде на ЕК възможност да получава такава информация", обясни Божанов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase