Снимка: Bulgaria ON AIR

Откриха първото училище за украински деца у нас. Основната цел е да могат да се адаптират по-лесно и да се впишат добре, когато са готови за влизане в български училища. На събитието присъстваха украинският посланик Виталий Москаленко и посланикът на Великобритания у нас - Роб Диксън.

"От септември месец тези деца, които искат, могат да се запишат в българската образователна система, които искат - в международни училища. Тези деца обаче имат нужда да бъдат помежду си, да имат по-голяма гъвкавост, от техен социум. И е много по-добре да бъдат в училище, пълно с украински деца, независимо каква програма следва - дали българска или украинска. По-важното е да са сред свои", подчерта собственикът на Британското училище в София Теодора Ненова в студиото на "България сутрин".

Украинското училище функционира от началото на месец април, финансирането е изцяло от Британското училище, което обаче има нужда от подкрепа от държавата.

"Ние поемаме всички разходи, намерихме финансиране за храната. Но не можем цяла година да финансираме такова училище. Затова търсим съдействие от фондации и институции - Агенцията за мигрантите, държавни институции. Британският посланик изрази готовност, но по-лесно би било да се кандидатства за финансиране за цялостен проект, отколкото за отделен елемент като изхранването", каза Ненова пред Bulgaria ON AIR.

Тя е убедена, че за държавата би било по-добре, ако подпомогне този тип плавна адаптация на учениците към влизане в българската образователна система.

"Според мен проблемът с украинските деца ще бъде доста голям в българските училища, ще им бъде трудно да се социализират. Може да се помогне за интегрирането им и след 1 година в едно българо-украинско училище те вече ще знаят достатъчно български, за да могат да се впишат в което и да е друго училище", подчерта Ненова.

В училището се преподава на украински и английски. В момента има 8-9 учители, при 90 деца са необходими 15-20.

"Има бесарабски българи, които са завършили университети в България и са готови да преподават. В момента имаме доброволец руснак, който е учител по математика, а преподава на децата роботика. В началото се е притесняваше как ще бъде приет. Децата първо питали учителите за кого са и ако са за Украйна, ги приемат. Явно човек, когато излъчва доброта и желание да помага, няма значение от каква националност е", сподели собственикът на Британското училище.

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.