"Мисля. че 80 г. за един университет са детска възраст, тъй като класическите университети имат зад гърба си поне 300-400 години. За тези 80 г. преживяхме и създадохме толкова много, че можем спокойно да говорим, че НСА е сред лидерите в спортното образование в Европа.

Още по темата
Днес НСА е най-проспериращият университет в България във всяка едно отношение. Имаме най-добре развитата материална база и учебни центрове", заяви проф. Лозан Митев - ръководител на катедра "Мениджмънт и история на спорта" в НСА пред Bulgaria ON AIR.

Националната спортна академия празнува своята 80 годишнина. Дипломите на нейните възпитаници се признават по цял свят.

Основната им мисия е да разпространяват спортната култура в обществото. Отговорностите, които имаме, ни правят национално определящ фактор в тази област, изтъкна проф. Митев.

В България след 1878 г. се основават гимнастическо-стрелчески дружества по подобие на тези в Германия в началото на 19 век.

"Можем да говорим за около 110 г. спортна история в България. През 1942 г. се създава Държавното висше училище за телесно възпитание. Не сме имали абсолютно никаква собственост, администрацията е била в един апартамент. Всички съоръжения са били доброволно предоставяни за обучение на студентите", разказа той.

"НСА показва мускули и разум с поглед в бъдещето. Над 60 спорта се развиват в НСА", завърши проф. Митев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase