Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

7000 ученици от 9 клас от 200 български училища ще участват в международното изследване PISA тази година. Извадката е представителна за системата на образованието. Проучването ще се проведе от днес до 22 април, съобщи БНР.

Ще бъдат оценявани: математическата грамотност, знанията по природни науки и уменията за четене. Тестът включва отворени и затворени въпроси.

На последното проучване през 2018 г. резултатът на българчетата беше под средното за света. Проучването тогава показа, че 47% от деветокласниците ни не могат да осмислят прочетеното, 44% са под критичния минимум знания и умения по математика, а други 47% са с драстични пропуски в подготовката по природни науки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

В момента тече и TIMSS (пак математика и природни науки), освен това ICCS (гражданско образование), ICILS (компютърна и информационна грамотност), миналата година имаше PIRLS (четивна грамотност). Да бяхте написали нещо и за тях, пак са големи международни и представителни изследвания.

12

1212

преди 2 години

До НИК - Прекалено си елементарен, че да имаш мнение кой каква заплата и за какво да взима.

11

някой

преди 2 години

Какво да им мерят на тия чалгопитеци? В семейства на чалгари Моцарт ли очакват да намерят? Децата не са *** но родителите им и за *** за зеле не стават!

fallback